Friday, May 24, 2013
Kebaikan vitamin dan mineral dari sumber asli (Buah-buahan & sayur-sayuran)
Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber banyak vitamin, mineral dan lain-lain bahan semula jadi yang boleh membantu melindungi anda daripada penyakit kronik. Sebahagian daripada nutrien ini juga boleh didapati di dalam makanan lain. Makan makanan yang seimbang dan membuat perubahan gaya hidup yang lain adalah penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik badan anda. Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan makan buah-buahan dan sayur-sayuran dan apa yang perlu mencari.
Fiber
Diet yang kaya dengan serat telah terbukti mempunyai beberapa kesan yang baik termasuk risiko menurun penyakit arteri koronari.
Sumber-sumber yang sangat baik sayur-sayuran: kacang tentera laut, kacang, kacang hitam, kacang pinto, kacang lima, kacang putih, kacang soya, kacang berpecah, kacang ayam, kacang hitam bermata, lentil, dan artichokes.
Folat
Diet sihat dengan folat yang mencukupi boleh mengurangkan risiko wanita yang mempunyai seorang anak dengan kecacatan otak atau saraf tunjang.
Sumber-sumber yang sangat baik sayur-sayuran: kacang mata hitam, bayam yang dimasak, kacang utara besar, asparagus.
kalium
Diet yang kaya dengan kalium boleh membantu untuk mengekalkan tekanan darah yang sihat.
Buah-buahan dan sayur-sayuran sumber yang baik: ubi keledek, pes tomato, tomato puri, sayur-bit, kentang putih, kacang putih, kacang lima, sayur-sayuran yang dimasak, jus lobak merah, dan jus prune.
Vitamin A
Vitamin A menyimpan mata dan kulit yang sihat dan membantu untuk melindungi daripada jangkitan.
Buah-buahan dan sayur-sayuran sumber yang sangat baik: ubi keledek, labu, lobak merah, bayam, lobak hijau, sawi, kale, Collard hijau, skuasy musim sejuk, tembikai, lada merah, kubis Cina
Vitamin C
Vitamin C membantu menyembuhkan luka dan memastikan gigi dan gusi yang sihat.
Buah-buahan dan sayur-sayuran sumber-sumber yang sangat baik: merah dan lada hijau, kiwi, strawberi, kentang manis, kale, tembikai, brokoli, nanas, tauge, oren, mangga, jus tomato, dan kembang kol.
Labels:
vitamin dan fungsi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment